Daftar Makanan Alkali dan Asam yang harus Diseimbangi

Asalasahalkaline telah menjadi tren besar. Semakin banyak selebriti (Victoria Beckham, Gwyneth Paltrow ) berbicara tentang alkaline. Tapi kenapa?

Pikirkan kembali sejenak tentang kimia SMA. Ingat skala pH? Ini memberikan ukuran antara 0 (paling asam) dan +14 (paling basa). PH optimal tubuh Anda adalah 7,36, yang sedikit basa. Diet alkali didasarkan pada membuat pilihan makanan yang membantu tubuh Anda mencapai dan mempertahankan tingkat pH seimbang sehingga tubuh Anda dapat berfungsi dengan baik. Masalahnya adalah banyak makanan yang kita cintai sangat asam. Seiring berjalannya waktu, terlalu banyak makanan asam mengganggu fungsi normal tubuh, membuat Anda lelah dengan menurunnya fungsi kekebalan tubuh.

Contoh makanan bersifat alkali yang boleh dipertimbangkan dalam diet anda seperti:

1. Sayur-sayuran jenis ubi contohnya lobak merah dan keledek. Mengikut tradisi Cina, tumbuh-tumbuhan jenis ubi mempunyai sifat penyembuhan terbaik dan mengandungi lebih mineral berbanding sayur-sayuran lain.

2. Sayur-sayuran hijau seperti kubis putih, bunga kubis, brokoli dan kubis hijau bukan saja beralkali tetapi sedap dan mempunyai antioksidan yang tinggi. Ia juga bagus sebagai makanan antikanser terbaik.

3. Bawang putih sememangnya banyak memberi kesan kepada kesihatan secara menyeluruh.

4. Bayam kaya vitamin K dan kandungan folat yang tinggi. Sayuran hijau ini juga penuh dengan vitamin, mineral, fitokimia, antioksidan dan serat. Ia membantu untuk meningkatkan pencernaan dan penglihatan.

5. Lemon, sejenis makanan beralkali yang paling bagus. Ia membantu untuk merancakkan fungsi hati dan membantu dari segi pembuangan toksin dengan lebih baik.

6. Cili merah mengandungi enzim penting untuk fungsi endokrin. Ia dikenali kerana ciri-ciri antibakteria dan makanan beralkali yang kaya dengan vitamin A, menjadikannya ejen membantu dalam melawan radikal bebas yang berbahaya yang membawa kepada tekanan dan penyakit.

7. Semua buah-buahan segar atau kering termasuk buah-buahan sitrus.

Mungkin ada yang keliru bahawa makanan berasid mengandungi asid, namun sebenarnya makanan berasid terhasil daripada proses pencernaan makanan dan asimilasi. Contohnya lemon, pada awalnya lemon mempunyai asid namun selepas proses pencernaan makanan, ia menghasilkan alkali.

Namun ini hanya terjadi sekiranya lemon dipetik ketika sudah masak. Sekiranya buah itu belum masak (hijau) dan bertukar kepada warna kuning kerana rosak, buah ini akan menjadi berasid selepas proses pencernaan.

Secara fakta, ia tidak hanya terjadi kepada lemon saja tetapi buah-buahan lain seperti nanas, mangga, pic dan epal. Untuk itu, pastikan anda membeli buah yang sudah masak dan bukannya rosak.

Kajian menunjukkan bahawa individu yang mempunyai kandungan asid yang tinggi di dalam badan mempunyai kadar penyembuhan yang lebih rendah jika diserang penyakit berbanding mereka yang mempunyai kandungan asid lebih rendah dalam badan.

Badan yang mempunyai kandungan asid berlebihan akan mempercepatkan proses penuaan, merendahkan imuniti seterusnya menjadi penyebab kemerosotan sistem badan. Antara makanan berasid yang elok dikurangkan termasuk:

* Semua makanan yang berasal daripada haiwan seperti ayam, lembu, kambing, telur dan ikan.

-Produk tenusu dan susu pasteur, keju, keju lembut dan mentega.

-Semua bijirin dan kekacang termasuk gandum, jagung dan beras.

-Roti putih, biskut dan produk bakeri.

-Teh, kopi, alkohol, tembakau dan minuman ringan.

-Semua lemak dan minyak.

-Semua makanan goreng dan pedas.

-Semua makanan bergula.

Asalasah | Sumber: https://www.hmetro.com.my/node/18052

Berlangganan update artikel terbaru via email:

Belum ada Komentar untuk "Daftar Makanan Alkali dan Asam yang harus Diseimbangi"

Posting Komentar

Tidak Ada tempat untuk KOMENTAR SPAM!!! Akan saya cek setiap hari

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel